Väst är värst! Tips för minskat matsvinn
Ett par tips för minskat matsvinn
Visste du att merparten av den mat som produceras inte ens når konsumenten? Och av det som når oss så slänger vi som privatpersoner oerhörda mängder, framför allt här i västvärlden. Varför?
Jag tror att det har mycket med att göra att vi på kort tid i princip har fått fri tillgång till mat, till ett allt för lågt pris. Ja, nu vet jag att det är många som tycket att mat är dyrt. Men jag hävdar bestämt att det inte beror på att maten är för dyr. Det är framförallt boendet som tar allt mer av vår disponibla inkomst. Till det kommer bilar, kläder, aktiviteter med mera – allt detta blir hela tiden dyrare och dyrare. Medan fläskkotlett och kyckling faktiskt kostar lika mycket idag som på 60-talet! Det är kanske naturligt att det är just maten som upplevs dyr, den måste vi ju ha även i slutet av månaden när det börjar sina på kontot. Men, handen på hjärtat, visst finns det sådant vi hade kunnat avstå från som vi lyxade med tidigare i månaden?
Tips på hur du kan slänga mindre mat
> Om du storhandlar – planera din veckomeny efter vad du köpt.
> Handla aldrig hungrig, då följer det med mycket onödigt ner i korgen.
> Kolla vad du har för temperatur i kylskåpet (2-4 grader är bra).
> Håll isär Bäst före-datum och Sista förbrukningsdag.*
> Restfest är bara ett annat ord för Tapas.
> Ta ett par bilder i kylen innan du åker och handlar, då minskar risken att du handlar något du redan har hemma!
* Bäst före = lukta och smaka (PS sur grädde säljs redan under täckmanteln ”Crème Fraiche”). Sista förbrukningsdag = frys eller tillaga innan den passerat.
Har du fler tips för minskat matsvinn och idéer på vad vi kan göra? Kommentera gärna!
Hälsningar
Henrik Isaksson, kock och grundare av Matkomfort
Läs mer:
Henrik om matsvinn
3 kommentarer
Jessica Karlsson
Jag blir glad av att läsa dina tankar, är helt i fas med mina sen flera år. Jag klickade in hos er för att prenumerera på mat, men tyvärr bor jag för långt bort. Är utbildad inom restaurang/ storkök så jag tänker köra era recept.
Matkomfort
Härligt att höra att du uppskattar våra tankar kring matsvinn, synd att vi inte kan hjälpa dig i vardagen bara! Hoppas du, som du skriver, kan inspireras av våra rätter.
(Ledsen för väldigt sent svar, kom bort i teknikens underbara värld.)
Marie-Fe Edwardsson
Hej igen Jessica!
Var bor du? Vi utökar nu vårt leveransområde till Jönköping, Växjö, Kalmar, Blekinge och Skåne!
God fortsättning