Här är ett recept på en favorit, jordärtskockssoppa
Ryftes bjuder på ett recept på jordärtskockssoppa. Men först lite kul fakta. Visste du att jordärtskockan är en slags solros? Det är jordstammarna på en solrosliknande växt man äter. Det finns många olika sorter, både vita och röda. Smaken är söt och nötaktig. Den kan skivas tunt i en råkostsallad eller gör en gratäng med hälften jordärtskocka och hälften potatis. Här bjuder Erika och Karin på Ryftes på ett recept på skockasoppa. En favorit som med fördel kan toppas med krutonger, räkor eller stekt bacon.
Gotländs skockasoppa, detta behöver du
4 portioner- 500 g jordärtskocka
1 gul lök
Smör
1 dl vitt matlagningsvin
5 dl vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
2,5 dl matlagningsgrädde
1,5 krm vitpeppar
Persilja
Salt och peppar efter smak
Krutonger, räkor eller bacon
Gör så här
- Skala och hacka löken, skala skockorna och skär i mindre bitar.
- Fräs löken i smör i en kastrull.
- Tillsätt skockorna, vin, vatten och buljongtärningar. Låt koka under lock tills skockorna är mjuka, ca 15 minuter.
- Mixa soppan slät och tillsätt sedan grädden. Värm till önskad serveringstemperatur och smaksätt med salt och peppar. Garnera med en kvist persilja och njut!
Fler värmande soppor: Rotfrukstsoppa och het morotssoppa
Lycka till!
/Erika & Karin, Ryftes