Poke bowl eller donburi – vad är skillnaden?
Poke bowl eller donburi – vad är vad? Donburi är den asiatiska varianten av den lite mer kända poké bowlen som kommer från Hawaii. Kortfattat en skål med ris som du toppar gruppvis med grönsaker och olika typer av kött alternativt fisk, tärnat eller i strimlor. Mangon kan gärna vara lite omogen och hård, då det funkar bättre när den ska strimlas, vilket vi gillar att göra. Har den trots allt hunnit mogna och blivit mjuk, tärna den istället.
Vill du göra en egen donburi? Vegetarisk, vegansk eller med fisk fågel eller kött. Passar alla! Har gästerna olika preferenser, låt var och en plocka ihop sin egen. Här har du receptet på vår donburi. eller poke bowl.
- Koka jasminris och strimla önskade grönsaker.
- Tärna stekt kyckling, fisk, halloumi eller ta någon rå lax av bra kvalitet (tex. Salmalax eller Fröyas)
- Fördela riset i varsin skål och rippla över en soja eller sojadressing över riset.
- Lägg grönsakerna och eventuell kyckling/lax i små grupper ovanpå riset.
- Toppa gärna med en klick kall chilicrème eller liknande och servera med en limeklyfta som pressas över vartefter du äter.
Smaklig måltid!