Vad äter vi för mat 6 juni?
Vad planerar du att äta för mat 6 juni? Många känner sig tveksamma, vad ”ska” man äta? Här i Sverige har vi ju inga traditioner än och det beror antagligen på att det bara är 15 år sedan 6 juni blev en röd dag, 2005 var första året. Svenska flaggans dag gick rätt så omärkt förbi innan dess. Så vi tycker att det är dags att göra någonting åt det, det här kommer jag att äta!
Förrätt
Löjromstoast, klassiskt, svenskt och enkelt lyxigt.Varmrätt
Smörstekt abborre, svenskare än så kanske det inte blir. Sitta och fiska i fria vatten och sen smörsteka den. Helst serverar jag färskpotatis till.Dessert
Rabarberpaj med blåbär, till exempel det här receptet från våra vänner på Ryftes.Ingredienser
- Rabarber och blåbär
150 g smör
3 dl havregryn
2 dl socker
2 msk mjölk
0,5 dl ljus sirap
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
Servera med vaniljglass eller vaniljsås. Här är ett recept på en råkräm, perfekt till rabarberpaj.
Använder du frysta bär kan du behöva blanda rabarber och bär med ett par teskedar potatismjöl.
Gör så här
- Värm ugnen till 175 grader.
- Smörj en pajform. Skär rabarber (behöver inte skalas) i lagom stora bitar.
- Blanda rabarbern med blåbär. Ta så mycket att det blir ett jämnt lager i en pajform, ett par centimeter tjockt.
- Smält smöret och dra sen kastrullen från plattan.
- Blanda sen ner resten av ingredienserna i det smälta smöret. Rör ihop.
- Fördela smeten över rabarberblandningen och sätt in i ugnen. Baka i ca 30 minuter, tills att den blir härligt brun och knäckig!
- Låt stå en stund så pajen hinner sätta sig, så blir den mindre rinnig, beroende på vilka bär eller frukter du kompletterat med.
Ha en härlig nationaldag!
Henrik, kock och grundare
Bild från Villa Godthem – Smörstekt toast, löjrom från Bottenviken, smetana, rödlök, dill och citron. Passa på att besöka dem i sommar!