INGEN BINDNINGSTID & ALLTID FRI FRAKT
2018-02-22 Food Court / Receptbanken

Laga mat tillsammans med dina kollegor och AVEQIA

AVEQIA erbjuder aktiv matlagning, vilket passar människor i alla åldrar, fysisk form och alla årstider, väder och kläder. De är en lyxkrog samtidigt som det är ett socialt event. På deras hemsida ser du den aktuella menyn som lagas tillsammans med dina kollegor eller samarbetspartners, för de vänder sig i första hand till företag i form av kick-offer, julbord, teambuilding eller konferenser. De tar även emot privata grupper om du vill samla killgänget, ordna en möhippa eller en riktigt god aktivitet med släkten. Du som kund hos oss får ett uppgraderat vinpaket när du bokar ett event innan sommaren, läs mer om hur du bokar med erbjudandet under Medlemsförmåner.

David bjuder här på ett av deras recept som lagas tillsammans med gästerna. Det är många moment och komponenter vilket gör det till en perfekt rätt för en matlagningskväll genomsyrad av gemenskap och lagkänsla.

Havskräfta med rökt potatispuré, syrad grädde, harsyra och gran

Recept för 8 personer om du serverar den som förrätt, räcker till 4 personer som huvudrätt. Komponenterna du ska få ihop är en barigoule, en rökt potatispuré, en havskräftsbuljong, champagnegrädde, pankopanerad havskräftor och råräkor i purjolöksaska. Du köper till en gransirap och den vackra, helst den röda, harsyran.

Barigoule

½ dl olivolja
1 st morot
1 st gul lök
3 st vitlöksklyftor
2 st lagerblad
2 kvistar timjan
1 msk fänkålsfrön
1 dl vitt vin
1 dl vitvinsvinäger
2 dl vatten
1 st ekologisk citron (halverad)
5 st små persiljerötter
300 g fänkål

Gör så här

  1. Skala morot, lök och vitlöken.
  2. Skär ner dem i mindre bitar och stek dem i olivoljan tillsammans med lagerblad, fänkålsfrön och timjan i ca 3 minuter.
  3. Tillsätt all vätska och den halverade citronen. Smaka av med salt och peppar.
  4. Ansa och dela persiljerötterna och fänkålen på längden. Sjud i lagen ca 20-30 min, tills de är mjuka rakt igenom.
  5. Låt svalna i lagen.

Rökt potatispuré

300 g mandelpotatis
50 g smör
100 g crème fraiche

Gör så här

  1. Skala potatisen, koka den försiktigt i välsaltat vatten tills den är mjuk rakt igenom.
  2. Häll av potatisen och passera den genom en sikt eller finmaskig sil i en bunke.
  3. Rör ner smöret med en slickepott, späd med crème fraiche tills purén är len och krämig i konsistensen. Smaka av med salt.
  4. Täck bunken med plastfolie och rök med en rökpistol, låt dra. Rök gärna purén 2 gånger, lägg sedan över i en kastrull och håll varm på låg värme till servering, rör om. Har du ingen rökpistol så kan du givetvis hoppa över detta steg – rätten blir god även utan röktonerna!

Havskräftsbuljong

Skal från Havskräfta (endast stjärtarna)
3 dl barigoulelag
2 st cocktailtomater

Gör så här

  1. Rosta skalen i ugn ca 5 min 150°C.
  2. Lägg sedan skalen i en kastrull tillsammans med barigoule-lagen och tärnad tomat. Koka upp och låt dra i 5 min, sila av.
  3. Smaka av med salt och peppar.
  4. Håll varm till servering.

Champagnegrädde

2 dl grädde
2 msk champagnevinäger

Gör så här

  1. Blanda vinäger och grädde, smaka av med salt och nymald svartpeppar.
  2. Låt dra ca 5 min, vispa sedan lätt.
  3. Ställ i kyl tills servering.

Övrigt

8 st havskräftor
1 dl panko
100 g smör
10 cm purjolök (vita delen)
2 msk purjolöksaska
24 st råräkor
2 msk gransirap
40 blad röd harsyra

Gör så här

  1. Skala havskräftstjärtarna (huvudet och klor kommer ej användas) och ställ kallt.
  2. Tag den gröna delen på purjolöken och bränn till aska under grillen i ugnen (separera bladen och kör i ca 200°C till bladen blivit svarta), ställ undan.
  3. Skiva den vita delen av purjolöken så att alla får en skiva var, ånga i ångugn 5 min. Har du ingen ångugn, ånga över vattenbad i en finmaskig sil.

Strax innan servering

  1. Värm purjolöken tillsammans med persiljeroten och fänkålen i ugn tillsammans med lite barigoule-lag.
  2. Skala råräkorna och ställ kallt.
  3. Tag fram havskräftstjärtarna och panera ryggsidan med Panko.
  4. Stek försiktigt havskräftstjärtarna på pankosidan i brynt smör (stek endast på pankosidan så att inte kräftstjärten blir överstekt).
  5. Tag fram råräkorna och blanda med purjolöksaskan.
  6. Garnera med harsyra och rippla försiktigt några droppar gransirap över.

Vid servering

    Arrangera havskräfta, råräka, puré snyggt enligt bilden.

Lycka till!

David, AVEQIA

Fler inlägg i Receptbanken

Prenumerera på våra goda recept och smarta kökstips!