Hasselbackspotatis recept och tips
Hasselbackspotatis recept på den goda klassikern som kanske fallit lite i glömska hos många familjer hittar du här. Det kan vara svårt att få till riktigt tunna skivor där det goda smöret och krispiga ströbröd kan leta sig in, utan att skära hela vägen ner. Magnus bästa tips är att lägga en eller två träslevar som stoppar din kniv från att skära hela vägen ner. Smart va!
Hasselbackspotatis recept
4 portioner:
- 1 kg potatis
Ca 25 g smör, smält
1-2 msk ströbröd eller panko
Gör så här
- Värm ugnen till 200 grader.
- Lägg potatisarna i en ugnssäker form med snitten uppåt.
- Pensla med smält smör eller rapsolja. Salta, peppra och ställ in i ugnen 40-50 minuter.
- Pensla potatisarna då och då med smöret i formen. När halva tiden har gått, strö över panko eller vanligt ströbröd och låt sedan gå klart. Potatisen ska vara mjuk inuti och ha fin färg.
Hasselbackspotatis – lite historia
En kockelev vid namn Leif Ellison, sägs ha skapat Hasselbackspotatisen 1953. Han var vid tillfället på restaurang Hasselbacken på Djurgården i Stockholm, därav namnet. Potatisrätten var dock redan nedskriven i Prinsessornas kokbok, utgiven 1929. Den kokboken skapades av Jenny Åkerström-Söderström som höll hushållsskola för bland annat Sveriges prinsessor vid tiden. Ett annat uppskattat recept ur Jennys kokbok var Grön tårta. En tårta som särskilt gillades av prinsessorna. Gissa vad den kom att heta?Källa Wikipedia.
Lycka till i köket!
PS Får det lov att vara en god sås till potatisen? Här hittar du massor av såsiga recept! DS.